Het invaarmoment

De meeste partijen vinden het behoorlijk spannend. Want, menen zij, dat wordt een ware pensioen-big-bang. Onze visie? Het kan anders! Wanneer alle deelnemers gezamenlijk naar een nieuw pensioenstelsel gaan, móet dat op een evenwichtige manier gebeuren.

De transitie is een korte periode die tussen de oude en nieuwe wereld in ligt. De crux is het tegen elkaar afwegen van die twee werelden — geen makkelijke opgave, zeker omdat hier nog geen duidelijke wettelijke voorschriften voor zijn. En toch is het nodig om ‘oud’ en ‘nieuw’ met elkaar te vergelijken. Daarbij dient u diverse complexe factoren mee te nemen, zoals economische onzekerheid. Maar hoe doet u dat precies: een nog onzekere toekomst doorrekenen?

Appels met appels vergelijken

Het onzekere zeker maken: dát is waarmee wij onze klanten ondersteunen — met behulp van onze Transition Tool. Op basis van URM (Uniforme Rekenmethodiek) maken we berekeningen waardoor de oude en nieuwe wereld vergelijkbaar worden. Met een onzekerheidsberekening halen we gemiddelde groepen eruit en bekijken we hoe zaken uit de oude situatie in de toekomst vertaald worden.

De URM-scenario’s van de oude regeling worden vergeleken met de URM-scenario’s van de nieuwe regeling. Oftewel, we vergelijken appels met appels (en peren met peren). En daardoor is invaren géén big bang meer.

Explosie vermijden? Communiceer!

De volgende stap is het tijdig en goed informeren van deelnemers. U wilt immers niet dat zij de transitie als een explosie ervaren, terwijl u al van de hoed en de rand weet. Goede deelnemerscommunicatie houdt in dat u ruim van tevoren uitlegt hoe de post-transitiewereld eruitziet (op basis van uw berekeningen). Aanvankelijk doet u dat in hoofdlijnen. Maar het is ook zaak dat u deelnemers op de hoogte houdt en gaandeweg meeneemt in de ontwikkelingen. Eén brief uitsturen en dan niets meer laten horen tot begin 2027 is dus geen optie. Door regelmatig met deelnemers te communiceren, wordt de transitie voor hen óók duidelijk. En zo maakt u van het invaarmoment een vloeiende overgang van ‘oud’ naar ‘nieuw’.


Wilt u meer weten over onze Transition Tool? Of bespreekt u graag eens hoe ú deelnemerscommunicatie kunt faciliteren? Neem gerust contact met ons op.