In het huidige pensioenstelsel is er één collectieve beleggingspot. Bij en rondom het nieuwe stelsel wordt er gesproken over ‘potjes’, ‘persoonlijk pensioenvermogen’ en ‘zelf beleggen’. Dan wordt de link al snel gelegd met de bancaire, hypothecaire en levensverzekeringenmarkt. Die lost tegenwoordig heel ‘hip’ op in een unit-administratie: de stortingen, risico's en kosten vertalen zich in aankopen en verkopen in een virtueel of fysiek aandelenfonds. Maar is dat eigenlijk wel het geval? In ons Experience Lab Pensions namen wij de unit-administratie in de context van het nieuwe stelsel onder de loep. De geleerde lessen delen wij met u in deze blog!

Unit-administratie: absolute must of eigen keuze?

In het Experience Lab Pensions hebben we de solidaire premieregelingen samen met 10 deelnemende pensioenfondsen verkend. Hier kwam een verrassende conclusie uit: de unit-administratie blijkt niet per se noodzakelijk te zijn, vooral wanneer het de solidaire premieregeling betreft. Sterker nog, veelal blijkt de unit-administratie een nodeloos complicerende factor. De zaken worden er zonder goede reden duurder en omvangrijker op. Geen wenselijke situatie waar het de administratie betreft.

Deze visie lijkt langzaamaan door te sijpelen in de markt. Zelfs de flexibele premieregeling, waarvan lang is gedacht dat die onlosmakelijk verbonden is aan de unit-administratie, wordt nu met kritische ogen bekeken. En ook dáár blijkt dat de fondsen zelf de beslissing kunnen nemen.

Kortom, in het nieuwe pensioenstelsel is de unit-administratie een keuze. En deze wordt voornamelijk bepaald door de mate waarin fondsen met deelnemers willen communiceren over beleggingen en rendementen.

Drie werelden, één toekomst: onderzoek naar nieuwe verhoudingen

De conclusie die we in het Experience Lab Pensions hebben getrokken, leidt tot een cruciale vraag: áls fondsen kiezen voor een unit-administratie, hoe verhoudt deze zich dan tot de vermogens- en pensioenadministraties?


Voor veel fondsen is het vooralsnog niet duidelijk wie hier precies de verantwoordelijkheid voor draagt. Vermoedelijk zijn dit pensioenadministrateurs. Maar omdat zij zich ook gaan bezighouden met virtuele beleggingen — een geheel ander gebied — zullen de nodige vragen opdoemen.


Daarom verkennen wij momenteel hoe deze werelden zich tot elkaar verhouden en welke impact de (nieuwe) processen op toekomstige contracten hebben. Zo helpen we fondsen om weloverwogen keuzes te maken en beslissingen te nemen.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met één van onderstaande auteurs.

Rob Snelders
Business Consultant
Visma Idella
+31615083340
[email protected]

Renée Bies
Ecosysteem, NPS en Sales Consultancy
Visma Idella
+31623602404
[email protected]