(*bron Pensioen Pro, Maarten van Wijk)

Uitvoerder PGGM heeft voor de administratie van pensioenfonds Stipp het contract verlengd met it-bedrijf Visma Idella. Bedoeling is dat de uitvoering moderner en goedkoper wordt.

Stipp is sinds 2018 klant bij PGGM. Voor dit fonds met 1,2 miljoen deelnemers werd destijds een apart uitvoeringssysteem opgezet, met software van Visma Idella. De reden was dat Stipp een dc-regeling heeft en daarvoor waren de systemen van PGGM niet geschikt.

Het contract met Visma is nu verlengd voor vijf jaar. Er zijn efficiëntie-afspraken gemaakt: Visma moet elk jaar de kosten 2% drukken. ‘Dit is wel los van de inflatiecorrecties die ook zijn afgesproken’, licht directeur pensioenbeheer Henry Dikkema van PGGM toe. Per saldo kunnen daardoor de kosten alsnog stijgen.

Verder zal de software van Visma bij PGGM een modernisering ondergaan. Met de nieuwe versie van het systeem VIPS, ‘VIPS PaaS’, kan PGGM volgens Visma makkelijker opschalen naar meer gebruikers en kan het systeem makkelijker en sneller worden aangepast. Dat komt door de overgang naar de cloud van Microsoft en de opbouw van het systeem uit kleine componenten. Het systeem zal geschikt zijn voor alle contracten van het nieuwe stelsel en het huidige ftk.

VIPS en MAP

PGGM heeft twee systemen in gebruik, VIPS en MAP. Het laatste is door PGGM zelf ontwikkeld, en wordt gebruikt voor PFZW en Schilders. PGGM past het zelf aan voor het nieuwe stelsel. ‘In eerste instantie doen we dat voor de solidaire regeling, We verwachten dat klanten daarop willen overschakelen’, zegt Dikkema.

Op termijn wil PGGM MAP ook geschikt maken voor de flexibele regeling. Het is denkbaar dat het eigen MAP dan op termijn het systeem van Visma vervangt, zegt Dikkema. ‘Maar dat is erg ver in de toekomst kijken. Er kan nog veel gebeuren in vijf jaar.’ Het contract met Visma loopt tot begin 2027.

Getrouwd

De software van Visma zou ook de administratie van PFZW aankunnen, meent Pauline Frens, managing director bij Visma Idella. Maar Dikkema acht het niet erg waarschijnlijk, dat PGGM al zijn software daar zou afnemen. ‘Ons eigen MAP is toekomstvast. We zijn al vijf jaar geleden begonnen met moderniseren, daar is veel van afgerond. We laten het ook geregeld grondig beoordelen door een externe partij.’

PGGM is anderzijds ook niet ‘voor eeuwig getrouwd’ met MAP, zegt Dikkema. ‘We willen de beste oplossing voor klanten. Als we op termijn voorbijgestreefd worden door een andere aanbieder, dan moeten we daar met onze klanten naar kijken. Maar we hebben voor nu veel vertrouwen in MAP.’

Meer informatie 

Pauline Frens - Managing Director - Visma Idella
E: [email protected]
T: 06-30252464