Idella creëert modern én mobiel pensioensysteem

Stef van Dongen, Robert Timmer en Visma Idella zetten samen een micropensioen systeem op in Ghana.

Stef van Dongen (Founder Enviu) en Robert Timmer (BluePrint Pension Services), twee bevlogen mensen die samen een micropensioen systeem gaan opzetten in Ghana. Dit doen zij onder de vlag van Enviu (Environment for you), samen met Visma Idella.

Idella-en-Enviu-1.jpg

Van links naar rechts: Martijn de Vries (Idella), Robert Timmer (BluePrint Pension Services), Stef van Dongen (Enviu)

Stef van Dongen heeft Enviu opgericht omdat hij er van overtuigd is dat iedereen talent heeft. “En als al die mensen dat talent toewijden aan het mooier en gezonder maken van deze wereld, dan kunnen er niet genoeg van die mensen zijn. We zijn geen ontwikkelingshulp- organisatie. Bij Enviu starten we over de hele wereld bedrijven op die erop zijn gericht om grote maatschappelijke en sociale milieuvraagstukken aan te pakken. Daar bedenken we business oplossingen voor.

Ik zag kansen om vanuit die issues bedrijven op te starten. Ik geloof namelijk sterk dat je voor dit soort landen een business model hebt, waarmee je voor mensen een meerwaarde creëert. En door die meerwaarde zijn zij bereid om voor deze oplossing te betalen. In die mate los je dus zo’n issue blijvend op. Ik geloof niet in subsidies waar de impact gelimiteerd is aan de beschikbare hoeveelheid geld. “, aldus Stef van Dongen.

“Ons micropensioenmodel voor Ghana is zo’n project. We worden hierbij enorm ondersteund door Idella met het aanbod van hun systeem, kennis en expertise op dit vlak”, vult Robert Timmer aan.
Bij ons kan iedereen sparen, ongeacht welk bedrag ze kunnen missen. Dit kan al vanaf 9 dollar per maand. Anders dan in Nederland en veel andere landen, heeft de deelnemer altijd direct toegang tot zijn geld. Dat is voor deze doelgroep natuurlijk essentieel.”

 

De keuze voor Idella


Vanuit Nederland en op basis van onderzoek in Ghana hebben we zorgvuldige afwegingen gemaakt in de keuze van het systeem. Wat we zochten was een administratie voor individueel sparen, collectief beleggen en flexibel pensioen en daarbij kwam het BGS Platform van Idella als meest geschikt uit de bus. Daarnaast bood Idella aan om op basis van MVO met elkaar te gaan samenwerken. Dit helpt ons om kwalitatief hoogwaardig te werken tegen een goed niveau van kosten.

Dankzij Idella kunnen we beginnen met een bewezen en kant-en-klaar pensioenadministratiesysteem dat een hele goede reputatie in Nederland heeft en waarvan we wisten dat het werkt. Dat geeft een gerust gevoel en zorgt dat wij ons kunnen focussen op integratie met de mobiele telefoon en het verkopen van ons pensioenproduct.

Tijdens zo’n traject is het belangrijk om agile te kunnen werken, wat bij Idella gelukkig in de genen zit. Dit is belangrijk, want je komt zoveel onvoorspelbaarheden tegen.”

 

Wetgeving Ghana


Ghana heeft een zeer professionele wetgeving die op het gebied van technologie echter verouderd is. “De SaaS-implementatie was hierdoor een lastig punt. Om een licentie van de overheid te krijgen, moest het systeem ter plaatste geïnstalleerd zijn en worden onderhouden. Idella werkt juist vanuit een SaaS-omgeving, dus dat was een uitdaging.

Na een gesprek met de overheid werd de wetgeving aangepast. Samen met Idella zijn we daar toch een beetje een accelerator in geweest. De Ghanese overheid zag in dat we een doelgroep bereiken die zo’n 85% van hun economie beslaat. De doelgroep heeft nu nog geen toegang tot financiële producten en de overheid wilde hiervoor geen obstakel vormen.”

 

Lancering


“Inmiddels zijn we op de markt en bedienen we al enkele duizenden klanten. Het bedrijf wordt geleid door de Ghanese CEO van People‘s Pension Trust, Samuel Waterberg. Vraagstukken waar de organisatie in Ghana niet uitkomt, worden opgepakt door BluePrint Pension Services en vanuit Nederland monitoren we de processen en pakken we de reporting taken op. BluePrint Pension Services zorgt hiermee dat de Ghanese organisatie toegang heeft tot hoogwaardige consultancy ondersteuning in een innovatieve, goedkopere vorm.

 
We werken samen met partners die allemaal kennis, ervaring en menskracht inzetten om de lancering tot een succes te maken. Het is MVO maar het levert voor alle partijen in het consortium waardevolle kennis, ervaring en ruimte om te innoveren op, waar het in Nederland soms aan ontbreekt.”

 

Toekomst


We kijken nu al verder dan de Ghanese markt. Op verschillende congressen en seminars krijgen we veel vragen over ons micropensioen-model. Het is daarom goed mogelijk dat we, nadat Ghana is opgestart, meteen doorpakken om onze micropensioen-oplossing uit te rollen naar andere landen. En wie weet komt het systeem, dat we samen met Idella ontwikkelen, straks weer terug om klanten op de Nederlandse markt te bedienen. Voor je het weet staan Ghanese pensioenconsultants in Nederland op de stoep om te vertellen hoe je een modern en mobiel pensioensysteem moet bouwen en beheren!”