Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker voor een megatransitie als de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. U weet alléén of u goed uitkomt als uw uitgangspositie klopt. En die positie wordt gevormd door de datakwaliteit van uw deelnemersadministratie. Daar staat of valt alles mee.

Waarom? Wanneer deelnemers hun pensioen bekijken, moeten zij weten waar het bedrag precies vandaan komt. Aangezien u als fonds honderdduizenden deelnemers hebt, hebt u straks te maken met honderdduizenden individuele pensioenen. Borgen dat dát allemaal goed zit, is een flinke klus. Want hoe verzekert u zich ervan dat alles aan de andere kant van de transitiedeur klopt als een bus? 

“Alles klopt”

Nu de transitie nadert, zijn controles cruciaal. Zijn alle dossiers compleet? Gaan de alarmbellen af bij sommige bedragen? Mist u bepaalde informatie?

Het kan zomaar voorkomen dat alle gegevens rondom het pensioen van een bepaalde deelnemer uitstekend in het systeem staan tót zes jaar geleden. Maar over de afgelopen vijf jaar mist u essentiële salarisinformatie. Waar vindt u de benodigde data?

Een ander voorbeeld: als het gemiddelde jaarsalaris in een bepaalde sector 40.000 euro is en een specifieke deelnemer (die nog vol in het arbeidsleven zit) heeft een pensioen van 400.000 euro opgebouwd, dan gaat er waarschijnlijk iets verkeerd.

Als u nú allerhande controles uitvoert, ontdekt u zulke zaken tijdig. Deze controles dient u overigens op groeps- én individueel niveau te doen. En wilt u het goed aanpakken, dan gaat u hier net zolang mee door totdat u met 100 procent zekerheid zegt: “Alles klopt.” Want alleen dan bouwt u uw bestaande systeem met een gerust hart om tot iets nieuws.

Op naar betere datakwaliteit

Om  dit te faciliteren, werkt Visma Idella samen met diverse partners op het gebied van data-analyse.  Door een analyse van de brondata sporen we discrepanties op en verbeteren de basis voor transitie aanzienlijk. Conform het advies van DNB is het zaak hier spoedig mee te starten.

Meer weten over Data as a Service? Neem gerust contact met ons op. We bespreken de mogelijkheden graag met u.