Vrijwel elke Nederlander krijgt vroeg of laat te maken met pensioenen. Zeker als we jong zijn lijkt het nog ver weg, maar pensioenfondsen zijn dagelijks bezig om iedereen een verzorgde oude dag te bezorgen. Daarbij houden ze rekening met allerlei factoren die van invloed zijn, zowel op persoonlijk als bestuurlijk vlak. Een hele grote verandering is het aanstaande nieuwe pensioenstelsel. Moeten we ons zorgen maken over het opgebouwde pensioen of is het alleen maar een systeemwijziging en blijft voor de rest alles bij het oude? Hoe krijgen we overzicht, inzicht en controle over ons pensioen en is het verstandig om actie te ondernemen? Onze portalen gaan een cruciale rol spelen tijdens deze transitie. Hoe zit dat?

Het nieuwe pensioenstelsel

Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ofwel de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) in werking getreden. Dit is nodig omdat door de vergrijzing en oplopende inflatie de zogenaamde salaris-/diensttijdregeling beter bekend als de Defined Benefit of DB-regeling onhoudbaar is geworden. Daarom wordt de huidige DB-regeling omgezet naar een beschikbare premieregeling, ook wel bekend als Defined Contribution ofwel DC-regeling. Bij de salaris-/diensttijdregeling betaal je premie en krijg je een gegarandeerde uitkering op de einddatum. Deze is gebaseerd op de hoogte van je salaris en de periode dat je in loondienst was. Bij de beschikbare premieregeling leg je premie in waardoor je kapitaal opbouwt, hiermee koop je een pensioen op de einddatum.

In die nieuwe wet staat dat deze transitie voor 1 januari 2029 klaar moet zijn. In 2024 en 2025 zijn zogenaamde weegmomenten ingebouwd om de voortgang te monitoren en te beoordelen of de uiterste transitiedatum verschoven moet worden. Pensioenfondsen mogen zelf bepalen wanneer ze overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel, dat kan dus ook eerder dan 1 januari 2029 zijn.

Visma Idella portalen: functioneel én persoonlijk

Hoe helpen onze portalen bij een soepele overgang naar het nieuwe pensioenstelsel? In onze ervaring is het cruciaal dat pensioenuitvoerders helder communiceren over de veranderingen en dat is meer dan louter informatie verstrekken. In onze portalen geven we op het individu gerichte informatie en helpen we deelnemers om de juiste keuzes te maken. We stellen levensscenario's op, op basis van het al opgebouwde pensioen (bij de huidige en eerdere werkgevers), leeftijd, burgerlijke staat, eigen vermogen en inkomen. Hiermee krijgt de deelnemer beeld waar hij staat en welke keuzemogelijkheden er zijn om een goed pensioen te realiseren.

Struisvogelgedrag is geen goed advies

Wij moedigen iedereen aan om jaarlijks even stil te staan bij het pensioen. “Het is heel menselijk om je kop in het zand te steken en te denken dat het pensioen een zorg voor morgen is, toch is dat niet slim.” Des te jonger iemand is, des te groter is de impact van een extra euro in het pensioen. Door jaarlijks te kijken of het pensioen aansluit bij de behoefte, is er controle en worden nare verrassingen later voorkomen. Via www.mijnpensioenoverzicht.nl weet iedereen binnen een paar tellen hoe je pensioen ervoor staat als je stopt met werken. Echter dit biedt geen acties om iets aan je pensioen te doen. Daarvoor dien je bij het pensioenfonds te zijn waar je nu pensioen opbouwt. De portalen die wij namens de pensioenfondsen bieden helpen je daarbij, zodat je stappen kunt ondernemen om het pensioen aan te passen aan je persoonlijke behoefte. Hier hou je overzicht, inzicht en controle over je inkomen voor later.