(*bron Pensioen Pro, Maarten van Wijk)

Visma Idella gaat de uitvoering doen voor drie pensioenfondsen die weg moeten bij InAdmin RiskCo. Het gaat om de fondsen Lloyd’s Register, Trespa en AT&T.

De ondernemingspensioenfondsen moesten op zoek naar een nieuwe uitvoerder per 2023, omdat InAdmin RiskCo stopt met die dienstverlening, na de overname door Achmea en PGB. InAdmin RiskCo zou zich gaan richten op ontwikkeling van een nieuw administratiesysteem, RAP. Dat gezamenlijk project is vorige maand gestopt.

De fondsen hebben gezamenlijk een marktuitvraag gedaan om te onderzoeken welke uitvoerders beschikbaar zijn. Daar kwam Visma Idella als beste optie uit. De overgang vindt plaats met ingang van 2023.
Visma Idella is een softwareleverancier voor pensioenfondsen: op het systeem VIPS draaien zestien fondsen met 2,5 miljoen deelnemers. Sinds 2020 biedt het bedrijf hiernaast administratiediensten aan, met tot nu toe als enige klant het fonds Waterbouw.

Aan de migratie van data van de klanten is al begonnen, zegt directeur Pauline Frens van Visma Idella desgevraagd. Zij komen in een nieuw ontwikkeld systeem te draaien, ‘VIPS Pensions as a Service’. Dit een vernieuwde versie van het bestaande VIPS, die volledig ‘in de cloud’ werkt. Visma is in gesprek met andere klanten om ook hun deze upgrade te geven.

Klein

De drie fondsen zijn ieder relatief klein. AT&T telt bijna vijfhonderd deelnemers, Lloyd's Register 1.160 en Trespa 1.338. Ze zullen op langere termijn waarschijnlijk stoppen.

Zo sprak het gesloten fonds AT&T begin dit jaar nog met de werkgever over beëindiging. Dat liep echter spaak op de afkoop voor bestaande garantievergoedingen, die de werkgever volgens het fonds zou moeten betalen.

‘We moesten uiterlijk eind april uitsluitsel geven aan Visma Idella. Dus toen zijn de gesprekken met de werkgever stilgelegd. Maar die gaan zeker weer door, zodra we bij de nieuwe uitvoerder zitten’, verklaart bestuurslid Wouter Loots. ‘Ik verwacht dat dit fonds niet langer dan vijf jaar zal blijven bestaan.’

Ook Lloyd’s Register wil liquideren, blijkt uit een presentatie aan de deelnemers in oktober. Dit zal echter pas gebeuren na het invaren in het nieuwe stelsel.

Ook bij Trespa is gesproken over het beëindigen van het fonds, blijkt uit het jaarverslag. Het fonds wil daar verder geen commentaar op geven. ‘De eerste stap is nu de overgang naar de nieuwe uitvoerder’, meldt bestuurslid Ingrid van Herten.

Voor Visma Idella is het geen bezwaar dat het om kleine klanten gaat, zegt Frens. ‘Die moeten ook een plek hebben.’ Het it-bedrijf is inmiddels met grotere klanten in gesprek, zegt ze.

Lees hier het volledige artikel.

Meer informatie 

Pauline Frens - Managing Director - Visma Idella
E: [email protected]
T: 06-30252464